Suzuki 

“Moedertaalmethode”

 

Op een dag had de Japanse violist Shinichi Suzuki (1898-1998) een overrompelende realisatie: “ieder Japans kind spreekt Japans!”.

 

“Logisch toch?”, zou je denken, “Zo werkt dat. Overal ter wereld leren kinderen hun eigen taal spreken”. Het bijzondere van Suzuki was dat hij als volwassene de kunst van het zich verwonderen niet had verleerd. Daarom zag hij hoe verbluffend het is dat overal ter wereld, kinderen zich complexe grammaticale regels eigen maken en hun taal spreken met subtiele verschillen in uitspraak, taalmelodie en idiomatisch gebruik, afhankelijk van waar in hun land ze wonen. Hij concludeerde dat dit betekent dat ieder normaal kind een fenomenaal vermogen heeft om te leren en bovendien een fantastisch oor moet hebben voor differentiatie in klank.

 

Hij keek vervolgens nauwkeurig naar de condities waaronder een kind zijn eigen taal leert: heel jong beginnen, eerst een tijd luisteren, dan spreken, pas veel later lezen, betrokken ouders, hun liefdevolle aanmoediging, een omgeving vol sprekende mensen en vooral: de ontdekking dat taal te maken heeft met communicatie en onderlinge verbondenheid. De methode/filosofie die Suzuki vervolgens ontwikkelde om kinderen een instrument te leren spelen volgens een soortgelijk proces wordt daarom ook wel ‘moedertaalmethode’ (‘mother tongue method’) genoemd. Respect voor het karakter en het ontwikkelingstempo van elk kind vormt de basis van het leerproces.

 

Het is heel bijzonder dat Suzuki al in de jaren ´50 intuïtief begreep hoe ‘effectief leren’ in zijn werk gaat. Sindsdien zijn Suzuki’s inzichten door studies van cognitieve psychologen en neurologen wetenschappelijk steeds verder onderbouwd. Kinderen hebben inderdaad een fantastisch ‘talent’ voor leren als hun omgeving dat stimuleert en goed een instrument leren bespelen draagt ertoe bij dat ze opgroeien tot fijne, evenwichtige mensen.

 

 

Aanbevolen literatuur

  • Shinichi Suzuki. Nurtured by Love. The classic approach to Talent Education. (Warner Bros Publications)
  • Shinichi Suzuki. Ability Development from Age Zero. (Warner Bros Publications)
  • Edmund Sprunger. Helping Parents Practice. Ideas for Making It Easier. (Yes Publishing)
  • Edward Kreitman. Teaching from the Balance Point (Western Spring School)

 

Al deze boeken zijn verkrijgbaar bij de Winkel van de SVN (klik hier)