Welkom

De Suzuki Vereniging Nederland (SVN) is de Nederlandse tak van de European Suzuki Association (ESA) en heeft als doel het stimuleren van het muziekonderwijs volgens de Suzuki methode.

 

Shinichi Suzuki (1898 – 1998) was een Japanse violist en vioolpedagoog die vooral bekend is om zijn destijds revolutionaire ideeën over de leercapaciteiten van zeer jonge kinderen. Hij realiseerde zich dat de ‘methode’ waarmee een kind zijn moedertaal leert bijzonder succesvol is, want ieder normaal kind wordt een vloeiend spreker van z’n eigen taal. Hij concludeerde dat je op dezelfde manier ook succesvol een instrument kan leren bespelen: in je eigen tempo, door te luisteren, na te doen en te herhalen. Bij de Suzuki methode leren kinderen eerst op het gehoor te spelen. Pas later komt het noten lezen.

Suzuki’s filosofie over het leervermogen van jonge kinderen vond zoveel weerklank dat er ook voor andere instrumenten methodes werden ontwikkeld. Wereldwijd zijn er Suzuki-docenten en opleidingen voor viool, altviool, cello, contrabas, blokfluit, dwarsfluit, piano, orgel, gitaar, mandoline, harp, trompet, zang en er is een sectie voor Suzuki Early Childhood Education (SECE, pre-instrumentaal).

 

In Nederland zijn er Suzuki docenten voor: viool, altviool, cello, contrabas, blokfluit, dwarsfluit, piano, gitaar en Suzuki Early Childhood Education (SECE).

 

Docenten moeten een training volgen om zich te kwalificeren als Suzukidocent. Opleiding tot Suzukidocent is in Nederland mogelijk voor viool, cello, piano, dwarsfluit en blokfluit. Trainingen voor de andere instrumenten kunnen in andere landen gevolgd worden.

 

Viermaal per jaar verschijnt het “Suzuki Nieuws”, een tijdschrift voor en door leden: docenten, ouders en kinderen.